Kunst of kitsch

De voorbije weken was er in de media vanalles te lezen rond allerhande vormen van beeldende kunst. Zo werd in verschillende kranten verslag uitgebracht over enkele kunstwerken die bij veilinghuizen als Sotheby’s en Christie’s tegen recordprijzen onder de hamer gingen. ‘Nu de dos’ bijvoorbeeld, een bronzen beeld van de Franse impressionist Henri Matisse, bracht begin november bijna 49 miljoen dollar op. En enkele dagen daarvoor werd ‘La Bella Romana’, een doek van Amedeo Modigliani, geveild voor de luttele som van 68,9 miljoen dollar. Slik. Roy Liechtensteins ‘Ohh… Allright…’ bracht dan weer 42,6 miljoen dollar op. Andy Warhol stelde echter zwaar teleur: een doek van hem met daarop een blik Campbell’s Soup ging voor ‘slechts’ 21, 2 miljoen dollar de deur uit.

Naast deze transacties waren er echter nog een aantal andere berichten over beeldende kunst die mijn aandacht trokken. Zo was er bijvoorbeeld de vondst van 11 verloren gewaande kunstwerken bij graafwerkzaamheden in Berlijn. De beelden van onder meer Ottto Baum, Gustav Heinrich Wolff en Otto Freundlich werden tijdens het nazi-regime in Duitsland verwijderd uit musea en tentoonstellingen omdat ze zogezegd ‘ontaard’ waren. Dergelijke ‘Entartete Kunst’ was volgens Adolf Hitler moreel verwerpelijk, en had dan ook vaak de neiging om te verdwijnen. Daarnaast werd ook ‘Wasvrouwen met tandpijn’, een doek van Edgar Degas dat gestolen was in 1973, onlangs teruggevonden. Het werk werd gestolen uit het museum van Le Havre en is nu na al die jaren terug opgedoken bij veilinghuis Sotheby’s, dat het onmiddellijk terugtrok uit de catalogus.

Tot slot was er één bericht dat in het bijzonder mijn aandacht heeft getrokken. Op knack.be verscheen een artikel over de tentoonstelling ‘De Congo Collectie’ die momenteel loopt in Knokke. De tentoonstelling verzamelt een aantal stukken van een verzamelaar die lange tijd in Congo verbleef. ‘De Congo Collectie’ is zeer professioneel samengesteld, ware het niet dat volgens Knack de meeste stukken verre van authentiek zijn. Veel van de zogenoemde ‘topstukken’ uit de collectie zijn zelfs recente imitaties van kunstwerken uit de collectie van het Afrika-museum in Tervuren. Deze verzameling is dus helemaal niet authentiek, maar wordt helaas door veel mensen toch au serieux genomen. Dus: bedankt Knack om dit even voor ons op te helderen!

Advertenties

Over naomihoornaert
Mijn naam is Naomi en ik studeer journalistiek aan de UGent. Maar daarnaast ben ik ook muzikant, en enorm geïnteresseerd in kunst en muziek. Als ik een krant of tijdschrift opensla ga ik dan ook altijd meteen op zoek naar nieuws of interessante reportages met betrekking tot deze topics. Op deze blog wil ik dus schrijven over bepaalde berichten over kunst en muziek in de media die mijn aandacht hebben getrokken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s