JOKE SCHAUVLIEGE: GEBREK AAN KENNIS EN PASSIE, OF GEBREK AAN MEDIA-ERVARING?

Een dik jaar na haar aanstelling als Vlaams minister van cultuur wordt Joke Schauvliege (CD&V) in de media alsmaar meer afgeschilderd als incompetent en ongeïnteresseerd. Al van bij haar aantreden kreeg Schauvliege meteen bakken kritiek over zich heen, maar toen had ze nog het voordeel van de twijfel. Nu krijgt ze echter de volle laag…
Het lijkt wel of de hele Vlaamse cultuursector zich tegen zijn minister keert en haar een gebrek aan kennis, visie en passie verwijt. Ook haar politieke collega’s zijn niet mals: zo noemde Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen!) Schauvliege ‘een gewillige speelbal van vriendjespolitiek’ en ‘een cultuurminister die niet geeft om cultuur’ (DM, 20/09/2010). Het wantrouwen in de media ten opzichte van Schauvliege is dan ook zeer groot.

Haar voorganger, Bert Anciaux (sp.a), deed er onlangs nog een schepje bovenop: in een opiniestuk in De Morgen verwijt hij zijn opvolgster een gebrek aan visie en vooral een tekort aan passie voor de culturele wereld. Hij zegt ‘zwaar ontgoocheld’ te zijn dat Schauvliege bijzonder weinig interesse vertoont in de cultuursector (DM, 05/10/2010). Maar langs de andere kant was Bert Anciaux zelf ook niet altijd even graag gezien: hij beging in zijn loopbaan als cultuurminister een aantal blunders waar de media een vette kluif aan hadden, en hij werd ook ooit een gebrek aan kennis en voeling met de cultuursector verweten. Maar dat herinnert hij zich blijkbaar even niet meer, en ook de Vlaamse media lijken dat vergeten te zijn… Velen verlangen tegenwoordig opnieuw naar Anciaux als minister van cultuur, terwijl hij tijdens zijn ambt in de ogen van de meeste mensen niets goeds kon doen. Enkel de facebookgroep ‘Bert Anciaux de cultuurbarbaar’ herinnert ons vandaag nog aan die lang vervlogen tijden.

Nu is het wel een feit dat Joke Schauvliege sinds haar aantreden als cultuurminister een aantal omstreden beslissingen en vreemde keuzes heeft gemaakt, die haar imago zeker en vast hebben geschaad. Daarnaast heeft ook de manier waarop ze in de media aan bod komt haar reputatie absoluut geen goed gedaan.
Als minister moet je natuurlijk weten dat alles wat je zegt en doet beoordeeld wordt in de media. Bepaalde plannen zoals besparingen op subsidies of herstructurering van enkele belangrijke kunstinstellingen lokken vanzelfsprekend hevige kritiek uit, dat kan je niet onder controle houden. Maar je kan wel een inspanning doen om jezelf te promoten en in een positiever daglicht te stellen. En daar wringt nu net het schoentje…
Neem bijvoorbeeld Schauvlieges website http://www.jokeschauvliege.be/. Een eigen website is het domein bij uitstek om je imago wat op te krikken. Bij de lijst van actuele verwezenlijkingen lees je echter vooral over haar activiteiten met betrekking tot het departement leefmilieu en natuur. De topics over cultuur zijn lang niet zo veelvuldig aanwezig, wat de kritiek dat ze niet met cultuur is begaan eerder lijkt te bevestigen…
Daarnaast ging het eigenlijk al meteen fout van bij het begin van haar ambt: voor heel Vlaanderen toegeven dat je met je gloednieuwe beleidsdomein eigenlijk weinig of geen affiniteit hebt, levert je natuurlijk geen goede punten op. En ook het feit dat je laatste culturele ervaring een amateurvoorstelling van zes maanden geleden was, verkondig je best niet op tv de dag na je aanstelling. Misschien een goede tip voor mevrouw de minister: dergelijke uitspraken kunnen je in de media lang, heel lang blijven achtervolgen.

Advertenties

Over naomihoornaert
Mijn naam is Naomi en ik studeer journalistiek aan de UGent. Maar daarnaast ben ik ook muzikant, en enorm geïnteresseerd in kunst en muziek. Als ik een krant of tijdschrift opensla ga ik dan ook altijd meteen op zoek naar nieuws of interessante reportages met betrekking tot deze topics. Op deze blog wil ik dus schrijven over bepaalde berichten over kunst en muziek in de media die mijn aandacht hebben getrokken!

2 Responses to JOKE SCHAUVLIEGE: GEBREK AAN KENNIS EN PASSIE, OF GEBREK AAN MEDIA-ERVARING?

 1. A. De Smet says:

  Nou, dat is vlot en verstaanbaar geschreven! Dat nodigt uit om ook geinteresseerd te zijn in de vorderingen van Joke Schauvliege en om je volgende artikel te lezen!

 2. driezz says:

  like ur wallposts.
  Ben wat te weinig thuis in de onderwerpen die je aanhaalt om er een gefundeerde mening over te poneren maar vind het wel leuk je reacties te lezen.
  Wat Schauwvliege betreft, ik neem aan dat van de bakken kritiek die ze te verwerken krijgt inzake haar cultuurbeleid, er vaak een deel wel terecht is.
  Ik volg eerder haar natuur- en leefmilieubeleid en vind haar daar wel behoorlijk werk leveren.
  Laat mijn kritiek er dan uit bestaan dat ik het te gek vind dat een Vlaams minister zulke verschillende beleidsdomeinen kan en mag combineren (cultuur alleen al immens breed om in alle aspecten ervan thuis te zijn).
  Afijn, keep writing about this.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: